SİNÜZİT: SİNÜS BOŞLUKLARININ İLTİHABI
Sinüzit yüz kemiklerinin içinde bulunan ve delikleri aracılığıyla buruna açılan sinüs adı verilen boşlukların iltihaplanmasıdır. Burundaki kemik-kıkırdak bölme eğriliği, alerji, mide reflüsü, burun etleri, çocuklarda geniz eti büyümesi gibi kolaylaştırıcı etkenler sinüzite yatkınlığa sebep olur.
Sinüzitte temel şikayet baş ağrısıdır. Burun tıkanıklığı, burun akıntısı, geniz akıntısı, ateş, öksürük, kötü nefes kokusu, çocuklarda davranış değişikliği de görülebilir.
Sinüzit tanısı muayene ve radyolojik tetkiklerle konulabilir.
Sinüzit vakalarında muayene önem arz eder. Muayenede endoskopik kamera sistemiyle burun boşluğunun içi ve sinüslerin burun boşluğuna açıldığı delikler değerlendirilmelidir. Ayrıca, gerekli durumlarda paranazal sinüslerin bilgisayarlı tomografisi istenir. Bu şekilde endoskopik muayenede burun boşluğuna bakarak göremediğimiz, yüz kemiklerinin içerisindeki yapıları bilgisayarlı tomografi yardımıyla ayrıntılı ve net gözleme imkanına sahip olunur. Diğer taraftan, sinüzit ile benzer belirti ve bulgu verebilen tümör, kist veya mantar enfeksiyonu gibi hastalıkları da tespit etmeye imkanına sahip olunur.
Sinüzitin meydana geldiği yerin beyin, göz boşluğu, önemli damarlar ve sinirlerle komşu olması nedeniyle bu organlara yayılması hayati tehlikeye yol açabilmektedir. Bu nedenle sinüzit, mutlaka tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır.